Miodownik mój

Miodownik mój

Pół kg mąki, 15 dag rozpuszczonego miodu (może być sztuczny) pół szklanki cukru pudru, pół kostki margaryny, 2 jajka, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczanej. Ze składników wyrobić ciasto. Podzielić na 3-y części. Rozwałkować. Upiec najlepiej na blaszce o trzech bokach lub w tortownicy bo ciasto łatwo można połamać. Ja piekę na blasze o wym. 27 cm x 40 cm. w temperaturze 180 stopni w piecu z termoobiegiem około 6-7 min. Na ostatni placek w połowie pieczenia po trzech minutach wykładam gorące orzechy włoskie, wstawiam jeszcze raz do piekarnika na dalsze 3-4 minuty.
ORZECHY : 25-30 dag orzechów włoskich pogniecionych, łyżka margaryny, pół szklanki cukru, 5 łyżek mleka, 5 łyżek miodu. Na małym ogniu doprowadzić do zagotowania i gotować około 5 min. Gorące orzechy rozprowadzić równomiernie na jednym blacie ciasta. Ciasto przełożyć dowolnym kremem. Może być krem z kaszy manny. Ja przekładam gotowym kremem orzechowym. Niepełna szklanka zimnego mleka + krem z torebki i miksuję 3 min.
Ciasto należy przygotować dzień wcześniej by
"odwilgło" SMACZNEGO.

cicha72

cicha72 2011-12-04

pycha:)

august

august 2011-12-04

To dla mnie!!
Pozdrawiam.

lafii

lafii 2011-12-04

I ja poproszę, wspaniały smakołyk :)

micha3

micha3 2011-12-04

Ciekawy przepis

gosica0

gosica0 2011-12-04

pyszne ciacho):orzechowe -moje ulubione

kwiat34

kwiat34 2011-12-04

apetycznie wygląda.. pozdrawiam

sowa57

sowa57 2011-12-04

Ależ u Ciebie pachnie świętami , Iguś.Musi być pyszny! Pozdrawiam cieplutko.

john61

john61 2011-12-04

O tak miodowniki to przepyszne ciasta.Ja teraz muszę na jakiś czas zapomnieć o takich smakołykach,ale jak przyjdzie czas to odrobię zaległości.

jkasia

jkasia 2011-12-04

o wow jak smacznie :o)))

tamara

tamara 2011-12-04

Oj jakie to pyszności.

dodaj komentarz

kolejne >