Na ciasto: 4 jajka, 3/4 szkl.cukru, 1 szkl.mąki, 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, nieco wody(1-2 łyżki)
Na krem- 1 krem w proszku o smaku ajerkoniaku ( ja zrobiłam z Gellwe), 300ml mleka, 10 dag masła
Na masę piankową: 400ml śmietany 30%, 1,5 galaretki cytrynowej lub o smaku owoców tropikalnych
Na polewę: 1/4 kostki palmy, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka
Dodatkowo: 4 spore niezbyt dojrzałe banany, płatki migdałowe, poncz do nasączenia biszkoptu
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić sztywną pianę z białek, dodawać stopniowo cukier oraz po 1 żółtku.Zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiane kakao. zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać nieco wody. Ciasto wylać na prostokątną blachę. Piec ok.25 min.temp.170 st.C.
Po upieczeniu biszkopt przestudzić, nasączyć ponczem. Mój przepis na poncz:sok z połowy cytryny+3 łyżki cukru+3/4 szkl.letniej wody.
Krem ajerkoniakowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na biszkopt kakaowy.
Banany pokroić wzdłuż a potem na pół, ułożyć na masie kremowej, skropić sokiem z cytryny i nakryć np.papierem do pieczenia, żeby banany nie ściemniały.
Masa piankowa: Rozpuścić galaretkę w 1 szkl.wody, przestudzić. Ubić śmietanę, pod koniec ubijania cienką strużką dolewać tężejącą galaretkę do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na banany, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, żeby całość stężała.
Polewa: w garnuszku czy małym garnku rozetrzeć na zimno składniki polewy. Postawić naczynie na mały gaz i cały czas mieszając rozpuścić składniki. Uważać, żeby się nie zagotowała!!! Zdjąć z gazu, przestudzić nieco, letnią wylać na masę piankową. Wierzch ciasta posypać czy płatkami migdałowymi czy mielonymi orzechami.
Przepis wydaje się nieco skomplikowany, ale tak na prawdę jest prosty i wart wypróbowania- ciacho jest smaczne :))
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
gosia32 2010-06-21
bardzo apetyczie wygląda...pozdrawiam
stasia8 2010-06-21
Wygląda rewelacyjnie...poczekam na przepis...mój chrześniak uwielbia ciasta z bananami....
jeanne 2010-06-21
ciasto wygląda superowo !!!!!!!!!! .... no to czekam na przepisik , dzięęękiiiiiiiii ;-)))))))
janka69 2010-06-21
mmm niebo w gębie .......tylko jak tu zjeść ? czekam na przepisik
pozdrawiam wieczorkiem ))
weira 2010-06-21
mniam mniam pychotka......
pola13 2010-06-21
Oj jaki RARYTAS,na pewno zrobię i dzięki za przepis:)pozdrawiam i dobrej nocy życzę
pati83 2010-06-21
super przepis napewno upieke na meza urodziny czy wielkosc blachy ma tu znaczenie !Pozdrawiam i dziekuje za przepis
iwanka1 2010-06-21
Tak myślę a jakby tu przerobić na ciasto z owocami sezonowymi i upiec na białym biszkopcie?
aniajaw 2010-06-22
Miłego, słonecznego i pełnego radości dnia:) Pozdrawiam cieplutko i życzę cudownych chwil :)
aniakar 2010-06-22
Palce lizać...........trzeba wypróbować.............dzięki za przepis......pozdrawiam....miłego wieczorku życzę....
pati83 2010-07-19
Ciasto przepyszne polecam moi goście byli nim zachwyceni dziękuję za przepis pozdrawiam