ja tak papuguję po maxmenie - on miał wczoraj spaghetti, ja dziś ;)
Moja wersja na stronie:
https://www.garnek.pl/intma43/7211903/makaron-a-la-carbonara
Max mi już tu zarzucił niedoskonałości, aczkolwiek...po to są wszelakie przepisy ,żeby je modyfikować na własny użytek i wg własnego smaku. Nieprawdaż?
A to, że sos serowy( oczywiście z rozbełtanym jajkiem ) leży na makaronie a nie jest z nim przemieszany, nie zmienia wcale smaku dania.
Ech, jak ja lubię takie dyskusje- fakt jest tylko jeden...uwielbiam spaghetti bez względu na to, jak i z czym zostanie podany. Byle przyzwoicie dobrane smaki.
No i dziś...przyznaję nową nazwę tej potrawie: MAKARON NACIONARA
Ja generalnie jadam sporo natki pietruszki :))
dodane na fotoforum:
maxmen 2010-07-12
Hahaha... Ty nie papuguj, bo nie musisz.
Twoje też można by papugować.
Carbonarra jest raczej z boczkiem i jajkiem. :)))
" Carbonara
Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi. Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy. Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia. W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem." :)
brego 2010-07-12
...mniam, mniam Beatko...:)))
maxmen 2010-07-12
intma43,
no niby mam te patrzałki na nosie ale pot mi po pysku leci i oczy zalewa...hahaha...więc tego jaja się tu nie dopatrzyłem...:)))
intma43 2010-07-12
maxmen,
gdyby jajo w skorupce to i ja bym je dostrzegła, a tak...musisz mi uwierzyć na słowo, że to jajo w sosie jest :) a tak na marginesie, myślałam, że umrę stojąc dziś przy kuchni...o masakro...36 st. w cieniu
maxmen 2010-07-12
No cóż... ja sobie otworzyłem piekarnik i włączyłem termoobieg... oczywiście bez włączonych grzałek. Nad kuchenką wariował pochłaniacz więc dało się przeżyć. :)))
kot54 2010-07-12
Pyszne..........)))
Miłego tygodnia.:)
jeanne 2010-07-12
... w taki upalny dzień , najlepiej na głodzie........... uffffffffffffffff jak gorącooooooo hahhahahhah ..
Pozdrawiam !!!!!!!!!! ;-)))))
betaww 2010-07-12
I ja Ci wierze.....U mnie w kuchni dwa wentylatory wszystko "wiuga" a mnie i tak po majtkach cieknie.....Ło matko niech to się już skończy.......**
mezza 2010-07-12
ha widze,ze Max dal Ci przepis orginalny na carbonara:)
a boczek po wlosku=pancetta
Pycha:))
sulyak 2010-07-12
Oj musze powiedziec ze jest ruznica jest... Carbonara u nas jest 3 razy w tygodniu....i musze powiedziec ze takie zrobienie tego wszytkiego na patelni a nie na talerzu zmienia calkowicie smak...Prubowalam wszytkich sposobow na zrobienie tego spagetii i jednak ten orginalny jest najlpeszy....
Pozdrawiam ze strasznie upalnych wloch :)
lila08 2010-07-13
dzięki ...dzięki ...już mam obiad ...bo siedzę i nie wiem co zrobić na obiad...no i już mam,a pietruchę też uwielbiam...spore ilości :)