cielęcina duszona w białym winie, ziemniaki pieczone z ziołami prowansalskimi, buraczki
Cielęcina w winie( można zastąpić wołowiną lub innym chudym mięsem)
Na patelni zeszklić 1 grubo posiekaną cebulę, wrzucić pokrojoną na kawałki cielęcinę, posypać czerwonym "Delicatem", przesmażyć aż mięso się zrumieni. Dodać startą na dużych oczkach marchewkę, wlać ok.1/2 szklanki wytrawnego białego wina. Dusić ok.pół godziny na małym ogniu. Dodać 1 bulionetkę wołową Knorr, 1/2 szkl.wody i dusić jeszcze z 15-20 min. Doprawić do smaku, można zagęścić, ale wydaje mi się, że mąka zmieni automatycznie smak sosu.
Ziemniaki z ziołami
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, przekroić na połówki, sowicie posypać ziołami prowansalskimi, lekko posolić, skropić oliwą. Zapiekać na blaszce w temp.200 st. przez 10 min. na termoobiegu lub 20-25 bez termoobiegu.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
brego 2010-08-09
...to naprawdę mógłby być i mój obiad...:)))...pyszności Beatko...:)))
kot54 2010-08-09
TO BARDZO MI PASUJE,A NAJBARDZIEJ ZIEMNIAKI
W ZIOŁACH PROWANSALSKICH......:)
PYSZNY OBIAD.......SMACZNEGO....:)))
POZDRAWIAM:)
betaww 2010-08-09
Wiesz imienniczko....zawsze podziwiam Cię za to ,że jest ktoś kto kocha gotowac......Ja nie powiem lubie....ale gotowanie codzienne jest dla mnie mordęgą...Nastoi sie człowiek przy kuchni....nastoi.....dziesięc minut jedzenia..a potem godzina mycia garów......
Tak ,że teraz wiesz za co jestes dla mnie wielka........Za to stanie przy garach..........
Pozdrawiam serdecznie...ilego wieczorku.....****
ceezar 2010-08-09
Dobrej i spokojnej nocy :) Pozdrawiam