To będzie takie coś....
łopatka zapiekana w sosie ze śmietany i zupek serowych (gorący kubek Knorr), do tego przesmażone na maśle pieczarki i warstwa sera.
Można zjeść jako samodzielne danie, ale spokojnie też do ryżu czy makaronu.
ŁOPATKA W SOSIE SEROWYM
ok.1 kg łopatki bez kości, 2-3 zupy serowe (gorący kubek Knorr), ok 0,5 kg pieczarek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 400 ml słodkiej śmietanki, najlepiej 30%, żółty ser- ilość wg uznania.
Na dno żaroodpornego naczynia wysypać 1 zupkę serową, na to ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki łopatkę( może też być inne mięso), na to wysypać drugą zupę serową.
Pieczarki przesmażyć na masełku- krótko!, odparować wodę, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić, wyłożyć na mięso. Całość zalać słodką śmietanką. Zakryć naczynie. Zapiec mięso ok.40 min. w temp.180 st. Po tym czasie zdjąć nakrycie, wierzch podpieczonego mięsa posypać tartym serem i zapiekać jeszcze ze 30-35 min, już bez przykrycia.
Życzę smacznego!
maxmen 2010-10-05
Szykuje się pyszne jedzonko. :)
P.S.
hahaha...po tzw. unicestwieniu (czytaj %) to już w ogóle nie imałbym na nic czasu.
Hahaha... "NIEMANIE CZASY" bez (%-ów) jakoś można opanować...:)))
Dobrej nocy życzę. :)
grejsia 2010-10-05
Uwielbiam wszystko z pieczarkami...zjesc ich moge tylko lyzeczke i to musze miec tabletki obok talerza...uuuuuuuu..
kris13 2010-10-06
Dobre!!!...ja takimi zupkami ze śmietaną zalewam filety z kurczaka do zapiekania-pyszne;)))
brego 2010-10-06
...już mi ślinka cieknie a tu wcześnie rano dopiero...;)))
jankewa 2010-10-06
U Ciebie Beatko jak zawsze pyszniutko! :-))
Miłej środy życzę -Pozdrawiam Cię :-)))
-- U mnie się szykuje duży remont,mniej mam czasu na kompa, niedługo wcale nie bedę miała ,ale to nie znaczy że zapomnę -będe wpadać ,tylko żadziej!!! :-)))