Zupa serowa z mini klopsikami i grzankami.
Na klopsiki:
0,5 kg mielonego mięsa
1 czerstwa bułka, mleko,1 roztrzepane jajko, przyprawy wg uznania.
Na zupę:
1 średnia marchew, mała pietruszka,kawałek selera, mały por- cały
3-4 kremowe serki topione ( te w formie kiełbasek są świetne, dobrze się rozpuszczają w zupie)
ok.100 ml słodkiej śmietany
2 łyżki mąki( ewentualnie)
sporo posiekanego koperku( może być suszony)
2-3 kostki rosołowe- ja tradycyjnie Knorr
ok.2 litrów wody
grzanki
z przypraw: sól,sproszkowana słodka papryka, pieprz, liść laurowy.
Z mięsa przygotować masę jak na kotlety mielone, uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, do wrzącej wody wrzucić pulpeciki, gotować ok.10 min. Wyjąć. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, pociętą w paski zieloną i białą część pora. Dodać liść laurowy, dosolić wywar, dodać do smaku pieprz i paprykę. Gotować 7-10 min.
Dodać serki topione, dokładnie rozpuścić w wywarze. Wyłączyć, nieco przestudzić. Wyjąć liście laurowe. Zupę zmiksować blenderem. Jeśli ktoś lubi, może dodać mąkę rozprowadzoną w małej ilości wody. Dodać do zupy, wlać śmietanę. Całość zagotować, doprawić do smaku. Wsypać posiekany koperek, przemieszać lub posypać zupę koperkiem.
Podawać z grzankami.
dodane na fotoforum:
pomoria 2011-02-03
smakowita zupka...:-)))..juz mówiłam, że wyjatkowo trafiasz w moje gusta kulinarne...:-)
beata3 2011-02-03
smacznego
isia222 2011-02-03
ale fantastycznie wygląda, na zimę jak znalazł, a ja takiej nie mam jeszcze w swojej kuchni!
brego 2011-02-03
...wygląda tak jak brzmi czyli extra :)))...pozdrawiam Beatko wieczorkiem :)))
maxmen 2011-02-03
Dla mnie super...dziś prawie nic nie jadłem...:(((
lila25 2011-02-03
Klopsiki zrobily bul , bul i sa na dnie , czy mam cos z oczami ? Zupa odlot !!
Niebanalana!! Krupnk , pomidorowa i ogorkowa niech sie schowaja ;-)))
ogonem 2011-02-03
Wygląda niesamowicie pysznie :)))
Dużo z nią roboty, ale może kiedyś się skuszę i ją zrobię, uwielbiam zupy ;)))
agas14 2011-02-04
ale to musi być pyszne...:)