Roladka bawarska z dodatkami.
W oryginalnym przepisie roladki wykonujemy z łopatki wieprzowej. Ja nieco ten przepis zmodyfikowałam.
4 piersi z kurczaka, 2x po 10 dag wędzonego boczku (parzonego), 1 mała cebula, 30 dag kiszonej kapusty, 1 szklanka bulionu, musztarda, sól, pieprz, tymianek, kminek wg uznania (1 łyżka), 1 małe kwaśne jabłko, oliwa.
Piersi umyć, rozbić tłuczkiem, posmarować cienką warstewką musztardy,posypać solą, pieprzem, tymiankiem. Odstawić.
W międzyczasie pokroić 10 dag boczku na małe kawałki, wysmażyć, dodać cebulę pokrojoną w małą kostkę, zeszklić, dodać posiekaną kapustę i wg uznania kminek. Dusić pod przykryciem ok.5 min.
Masę przestudzić, rozsmarować na plastrach mięsa, zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drugą część boczku,obsmażyć krótko roladki. Podlać bulionem. Dusić pod przykryciem 50-60 min. Wyjąć roladki. Do powstałego sosu dodać pokrojone w kostkę małe kwaśne jabłko, dusić ok.10-15 min. Doprawić sos do smaku.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
beata3 2011-02-15
smacznego
maxmen 2011-02-15
Hahaha... jak obiadek w Polsce zrobiony, to już polski...chyba...:)))
brego 2011-02-15
...ale za to pyszny...:)))...pozdrawiam Beatko wieczorkiem :)))
malgra 2011-02-15
Wiesz Beatko...nowości bo tak nazywam nie polskie dania...stawiam na ostatnim miejscu...ale spróbować roladki po bawarsku trzeba...dobrej nocy pracusiu...)
sun10 2011-02-16
ładnie wygląda, a w co są zawinięte te roladki?
mattik 2011-02-16
ten przepis mnie zainspirował do działania :)
wyglądają pysznie, zrobię je na pewno.... już jestem głodna:)))