Kto głodny- zapraszam. Do tego parzę czerwony barszczyk- na rozgrzewkę oczywiście.
2 rolki ciasta francuskiego (po 275 gr)
45 dag mrożonego szpinaku- brykiet
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
1/2 kostki sera Feta (275gr)
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Masło roztopić, przestudzić, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać rozmrożony, odsączony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przesmażyć, żeby woda odparowała. Trwa to jakieś 5-7 min.
Rozkruszyć ser feta, dodać sól i pieprz. Całość przesmażyć chwilkę, żeby składniki się połączyły. Farsz przestudzić.
Każde z ciast francuskich pokroić na 15 kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć małą łyżeczkę szpinaku, zlepić tak jak kopertę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka w 2-3 cm odstępach. Piec 10 min grzałka góra -dół, potem 5 min tylko grzałka górna.
Można też w wersji wzbogaconej na łyżeczce szpinaku ułożyć kawałek przesmażonej piersi z kurczaka (taki słupek) i dopiero wtedy zalepić koperty.
Świetne jako przegryzka do piwa,winka wytrawnego czy barszczyku.
Pozdrawiam wszystkich :)
dodane na fotoforum:
maxmen 2011-11-04
Takie koperty z ciasta francuskiego to fajna przekąska...:)))
Robię je również z kapustą i grzybami do barszczyku, albo po prostu z powidłami do herbatki... :)))
PYCHOTA...:)
maxmen 2011-11-04
re.
ano tak... w nocy pitrasisz bo w dzień ekipa remontowa w kuchni działa. :)
No ale jak remont się skończy to będziesz miała piękna kuchnię... :)))
kosag67 2011-11-04
smakowicie wyglądają,ale muszę się przyznać,że nie jadłam jeszcze nigdy szpinaku,muszę koniecznie spróbować,pozdrowienia
beata3 2011-11-04
witam życzę miłego piątku dużo słonka i uśmiechu .
edziak1 2011-11-04
..po małym śniadanku jestem,ale temu daniu się nie oprę...a jak jeszcze do tego barszczyk jest to porywam dwie kopertki:)..pychotka..:)
Miłego dnia
anmar 2011-11-04
smakowicie wyglądają...ja wczoraj klientów częstowałam swojskim kołoczem
alaw52 2011-11-04
już się częstuję....
)^(
(_._)
´`
)¯`.| W I T A M
`-.|/.´¯)
/.-‘”….
*”˜˜”*°•._ <
Koszyk pozdrowień Tobie wysyłam, tak daje znak, że ja tu byłam.
Życzę miłego dnia ,oraz dużo uśmiechu na twarzy.
danwi66 2011-11-04
szpinak jest pyszny:)...więc i kopertki pyszniutkie;)
lila08 2011-11-04
z ciasta francuskiego robię z pieczarkami ale Twój pomysł świetny :)))
pozdrowionka,miłego popołudnia:)))
yoker 2011-11-04
http://belchatow.naszemiasto.pl/artykul/1060709,pokaz-swojego-pupila-w-naszej-galerii-superzwierzak-czekamy-na-fotografie-yoker-ma-3-lata-mieszka-w-belchatowie-uwielbia-wode-i,galeria,1447487,id,t,tm,zid.html
PROSIMY O GŁOSIK NA YOKERA .PLEBISCYT JESZCZE TRWA
Z GÓRY DZIĘKUJEMY...
WITAM MILUTKO , POZDRAWIAM CIEPLUTKO ,ŻYCZĄC KOLOROWYCH SNÓW ....
ŚWIETNIE POKAZANA FOTKA .....
danka1 2011-11-06
robiłam już podobne tylko z innym nadzieniem
hankag 2011-11-06
Pychota...zrobiłam je i barszczyk...nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia,bo znikały błyskawicznie.Dobrze,że się podzieliłaś przepisem:)
to będzie następne moje ulubione jedzonko.Buziaczki:+
lalaida 2012-01-19
a ja dodaje do tego jeszcze wedzonego lososia , jak mi sie uda kupic scinki z lososia pakowane po pol kilo :) smakuje rewwelacyjnie :)