Sernik czeka- musicie tylko zaparzyć sobie kawy bądź herbaty..
Smacznego :)
P.s...ja go nie jem ;-)
Ciasto:
1 czubata szkl. mąki (może być więcej), 1/3 kostki margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 żółtka, 3/4 szkl. cukru
Masa serowa:
1,25 kg białego, trzykrotnie mielonego sera, 7 jaj, 3/4 kostki margaryny, 1 szkl.cukru, 1 budyń śmietankowy bądź waniliowy-suchy!, bakalie
Składniki ciasta zagnieść, wyłożyć na dno blaszki 25x36 cm. (Można też wyłożyć ok.3/4 ciasta na spód, a resztę, w formie małych kawałków dać na masę serową).
Masa: Żółtka utrzeć z cukrem do białości, stopniowo dodać ser i miękką margarynę. Dosypać suchy budyń. Zmiksować dość długo, aż masa będzie gładka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pianę i bakalie do masy, wymieszać łyżką, delikatnie, aż składniki się połączą. Masę serową wyłożyć na ciasto. Wyrównać.
Piec ok.1 godz. w temp.ok.180 st.
Po wystudzeniu oprószyć sernik cukrem pudrem.
SMACZNEGO :))))
dodane na fotoforum:
danutaw 2014-05-10
..pyszniutkiiiiiiiiiiiiiiiiii:))
Pozdrawiam, radosnego weekendowania Ci życzę :))
iwska 2014-05-10
Domyślam się , że masz dużo ulubionych. Ja mam też kilka, systematycznie dodam :) Pozdrawiam. Fajny serniczek :)
kbz1954 2014-05-10
Witam :) dziękuję, serniczek pyszny,a kawkę już zrobiłam, pozdrawiam, miłej soboty :)
maryla4 2014-05-10
Na dziś i na cały weekend... życzę majowego nastroju. Serdecznie pozdrawiam Maryla:))
mal71 2014-05-10
jej jakie pysznosci !!!!nie da rady nie mamy takiego sera:( i cierpie z tego powodu ...milutkiej soboty!!
funiak 2014-05-10
nie ma to jak poczestunek kawalkiem wybornego sernika...a ten wlasnie taki:)))
danka1 2014-05-11
Zabieram jeden kawałeczek do kawusi którą właśnie piję.
okron63 2014-05-11
Uwielbiam sernik...
malgra 2014-05-11
ja uwielbiam serniki...na pewno jest jak puch, raj dla moich kubków smakowych...pozdrawiam Beatko...))
laura5 2014-05-12
Wstawaj z łóżka, bo już czas, bo już słońce wita nas. Księżyc schował się za las, przywitać ze mną się czas...Cieplutko Was pozdrawiamy i buziaki slemy:)
sheriad 2014-07-29
Dziękuję za przepis, dodaję do mojego zeszytu :))