do nadziania średniej wielkości karkówki:
-1 duża cebula
-pęczek natki pietruszki
-2 łyżki soku z cytryny
-skórka otarta z cytryny(wg uznania może być więcej)
-3 łyżki bułki tartej
-2 łyżki oleju, ewent.masła
-sól, pieprz do smaku
oraz przyprawa do karkówki i olej do macerowania
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki,dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, tak żeby powstała jednolita masa. Zrobić ukośne, głębokie nacięcia w karkówce, napełnić masą i spiąć wykałaczką, żeby farsz nie wypływał podczas pieczenia. Wierzch karkówki dowolnie doprawić. Ja posypuję z każdej strony przyprawą do karkówki firmy appettita i skrapiam olejem. Na kilka godzin włożyć karkówkę do schłodzenia, żeby się przegryzło. Następnie przełożyć karkówkę do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec w temp.180 stopni przez około 90 min.
Moja karkówka przez noc poleżakuje w lodówce... choć na dworzu też by mogła, bo ziąb jak nie wiem ;) a jutro jak upiekę to wrzucę na garnek.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających moją galerię :)))
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-10-16
eeeeee no ja się tak nie bawię - ja też karkówkę odmrażam to chętnie bym zrobiła gdybym miała przepis a tak nie zdążę :(((( pozdrawiam serdecznie !!!