żurek przygotowany wg przepisu nieżyjącego już Macieja Kuronia- jest wyborny!
500ml zakwasu na żur( może być gotowy), 1,5 l wywaru lub wody, 2-3 cebule, 1/2 kg ziemniaków, 30 dag białej kiełbasy(3 pętka), 25 dag wędzonki, pół szklanki śmietany kremówki lub tortowej, 2 łyżki tłuszczu do smażenia, 1-2 łyżki chrzanu, - może być ze słoiczka, 2-3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 1 łyżka majeranku, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, 4 ugotowane na twardo jajka.
Wywar lub wodę doprowadzić do wrzenia, wrzucić wędzonkę i białą kiełbasę. Zaparzać ok.30 min, żurek ma tylko lekko pyrkać. Wyjąć wędzonkę i kiełbasę. Ostudzić. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu. Gotować kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wędzonkę pokroić w kostkę lub słupki, białą kiełbasę w plasterki. Rozgrzać na patelni tłuszcz, wrzucić obie wędliny oraz drobno pokrojoną cebulkę. Jak cebulka się zrumieni dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Zawartość patelni wrzucić do wywaru, doprawić do smaku chrzanem, solą i pieprzem. Na koniec dodać wymieszany w butelce zakwas oraz śmietanę i całość zagotować. Wsypać majeranek. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
serce07 2009-12-12
Mniamusny
vesper5 2009-12-12
żurek pierwsza klasa !!!...miłego wieczorku życzę...:)))