do kawy- "pijak"
dopiero patrzę, że z nadmiaru światła, nie widać biszkoptu w tym cieście, tylko mak i resztę ;)
na biszkopt:: 4 jajka, 3/4szkl.cukru, 1i1/2 szkl.mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 2 łyżki zimnej wody.
Ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmiksować, dolać olej i wodę. Upiec biszkopt w prostokątnej blaszce. Temp.170 st- elektryczny piekarnik przez ok.25 min.
warstwa makowa:5 białek, 4/5 szkl.cukru- ubić, dodać 4/5 szkl.suchego maku, 10 dag wiórków kokosowych i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Formę( tej samej wielkości, w której piekliśmy biszkopt) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową. Piec 25 min. w temp.170 st. C.
krem: Zagotować 1 i 1/2 szkl.mleka z 1/2 szkl.cukru oraz 1 małym cukrem waniliowym. W 1/2 szkl.mleka rozmieszać 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i 5 żółtek. Wlać to do gotującego mleka z cukrem. Ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć z 1 kostką dobrego masła. Pod koniec ucierania stopniowo dodać 50-100 ml spirytusu. Odradzam wódkę, bo krem będzie słabo "kopał" ;))) a jeśli zwiększycie ilość wódki dla lepszego smaku, to się zrobi rzadki.
Dodatkowo:
-poncz do nasączenia biszkoptu np. woda+cukier+alkohol lub woda+cukier+sok z cytryny.
-słoik konfitury z czarnej porzeczki lub jagód.
-polewa czekoladowa
-wiórki kokosowe albo płatki migdałowe.
Układać warstwami:
-biszkopt nasączony ponczem
-konfitura
-ciasto makowe
-krem
-polewa czekoladowa
-płatki migdałowe bądź wiórki kokosowe
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
vesper5 2010-03-03
...o rany...;)
lafii 2010-03-03
Beatko, wszystkie Twoje półmiski zawierają mistrzowskie dania i są tak elegancko podane:)))
gosia32 2010-03-04
ja poprosze o ten przepis bo już mi ślinka leci....Pani przepsiy sa wyśmienite!!!
jeanne 2010-03-06
.... jedynie takiego "pijaka" jestem w stanie zaakceptować hi hi hi ...
Pozdrawiam serdecznie ;-)))