chleb pszenno-żytni

chleb pszenno-żytni

Im bardziej na oko robię pewne rzeczy, tym lepsze to daje efekty.
Tu wykombinowałam chleb pszenno-żytni w proporcjach 1:1 + różne dodatki. W dużym są płatki owsiane i ziarna słonecznika, w małym suszone pomidory.

na te 2 bochny chleba które upiekłam:
1kg mąki pszennej, 1 kg mąki żytniej, 4 czubate łyżeczki soli, 5-6 szkl.letniej wody, 10 dag świeżych drożdży.

Drożdże rozpuścić w wodzie, wsypać obie mąki, dodać sól. Wyrabiać mikserem kilka minut, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Nakryć wilgotną ściereczką. Odstawić na 15 min. Przygotować formy, wyłożone papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do foremek, nakryć wilgotnymi ściereczkami i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Nagrzać piekarnik do 230 st.C. Z chlebków ściągnąć ściereczki, powierzchnię chlebów zwilżyć wodą( pędzlem lub spryskiwaczem), wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 min. zmniejszyć temp.do 200 st.C. Po kolejnych 10 min. zmniejszyć temp.do 180 st.C i piec jeszcze 15 min. Chleb ma się piec łącznie ok.35 min. Żeby się nie przypalił można w piekarniku, pod blachami postawić naczynie z wodą, żeby parowała. Upieczony chleb wyciągnąć z foremek i ustawić na siatce z piekarnika, żeby odparował.

Życzę smacznego!

dodane na fotoforum:

betaww

betaww 2010-03-06

KOBIETO....MIEJ LITOŚC....PRZECIEZ AZ TU PACHNIE........DAJ KROMKE Z MASLEM.....****

betaww

betaww 2010-03-06

NA ZAKWASIE....? CZY NA DROŻDZACH.....

elusia6

elusia6 2010-03-06

witaj-prosiła bym o przepis-pozdrawiam

vesper5

vesper5 2010-03-06

ha ha ha ...piekarko ( odmiana żeńska piekarza :)...czasy wymagają żeby być wszechstronnym to i proszę....:)...ja proszę pajdę z masełkiem...:)))...dobrej nocy :)

umila

umila 2010-03-06

piekne apetyczne chlebki ......mniam,mniam:)))

hbabik

hbabik 2010-03-06

poproszę kromeczkę...bo aż mi ślinka leci

mezza

mezza 2010-03-06

Przechwalaj sie,przechwalaj...
nigdy chleba nie pieklam?moze kiedys upieke za Twoim przykladem:))

lila08

lila08 2010-03-06

ja poproszę z każdego bochenka kromeczkę...tak skromnie :)))))
późna pora a mnie ...zachciało się chlebka ...świeżego ;)
spokojnej nocy :)

lulka1

lulka1 2010-03-06

jak możesz podaj przepis kupiłam mąkę żytnią może mi też się uda :)

dosiak

dosiak 2010-03-06

Zapach czuć aż tu u mnie.....pychota :)

maxmen

maxmen 2010-03-07

Uwielbiam taki chlebek, jeszcze ciepły z samym masłem, lub smalcem.
PYCHOTA. :)

anetah5

anetah5 2010-03-07

super wyrosły Ci te chlebki...pozdrawiam miłej niedzieli!!!

malako

malako 2010-03-21

pięknie wygląda czy rzeczywiście bez zakwasu?

dodaj komentarz

kolejne >