Do niedzielnej kawy pozostawiam dla Was biszkopt przekładany bitą śmietaną, winogronami i brzoskwiniami.
Biszkopt:
6 jaj, 1 czubata szkl.cukru, 2 czubate szklanki mąki, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek oleju, 4 łyżki zimnej wody.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku, stopniowo dosypywać cukier, ubić na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej i wodę. Delikatnie zmiksować, wylać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w temp.170 st.C.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 blaty.
Masa śmietanowa:
4 łyżeczki żelatyny zalać sokiem z czarnej porzeczki na ok.5 min. Gdy napęcznieje, rozpuścić nad parą (ja zalewam żelatynę w małej blaszanej miseczce, potem ustawiam ją nad gotującą się wodą), uważać, żeby się nie zagotowała. Przestudzić.
500ml śmietany 30% ubić, pod koniec ubijania dodać przesiane 2 łyżki cukru pudru i stopniowo wlać rozpuszczoną, chłodną żelatynę.
Poncz:
sok z 1 dużej cytryny+ 1/2 litra wrzątku+ 5 łyżeczek cukru=przestudzić
Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe przygotowane wg przepisu na opakowaniu, puszka brzoskwiń w syropie, ok.1/2 kg ciemnych winogron, pokrojonych na ćwiartki i wypestkowanych
Wykonanie:
~Blat, poncz, 1/3 masy śmietanowej, połowa winogron
~drugi blat, poncz, 1/3 masy śmietanowej, druga połowa winogron
Docisnąć do siebie blaty, żeby winogrona połączyły się ze śmietaną.
~trzeci blat, poncz, 1/3 masy śmietanowej, cienkie plasterki brzoskwiń, tężejąca galaretka.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Kto lubi dużo śmietany może podwoić proporcje śmietany.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum: