Rozmaryn..

Rozmaryn..

Rozmaryn to wieloletni krzew, niezwykle aromatyczny. A to dzięki dużej zawartości olejków eterycznych. Uprawiany w donicach osiąga wysokość ok.30 cm, ale na wybrzeżach śródziemnomorskich zdarzają się nawet kilkumetrowe odmiany.....Uprawa
Rozmaryn nie jest zbyt wymagającą rośliną, chociaż najlepiej rośnie na żyznym przepuszczalnym podłożu przy dużym dostępie do światła. Roślinę należy regularnie podlewać, ale lepiej rzadziej a obficie - toleruje lekko przesuszoną glebę.
W okresie letnim uprawiamy rozmaryn na zewnątrz, natomiast w zimie należy ustawić w chłodnym pomieszczeniu (5-10 stopni C) aż do miesiąca kwietnia. Jest to tzw. zimozielony krzew, gdyż nie zrzuca liści w okresie zimy.....Z czym to się je?
Rozmaryn wykorzystywany jest zarówno świeży jak i suszony (przy czym suszony jest dużo łagodniejszy) - sztywne, podobne do igiełek liście mają bardzo charakterystyczny smak i aromat.
Romaryn idealnie dopełnia walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami, grzybami.
Ponadto doskonale komponuje się z czosnkiem oraz takimi przyprawami jak majeranek i cząber. Aromatyczne właściwości rozmarynu powodują, że jest wykorzystywany do marynat octowych i olejowych lub po prostu wrzucany do oliwy dla nadania jej aromatu.....Ciekawostki
\"ros maris\" po łacińsku oznacza powiew morza
oprócz ulepszania smaku ułatwia trawienie tłustych potraw
dla celów kosmetycznych rozmaryn jest składnikiem płynów do kapieli ujędrniających, kojących system nerwowy oraz poprawiających krążenie krwi