Mięta...

Mięta...

Mięta jako stały składnik Twojego menu
Najpopularniejsza oczywiście jest herbatka miętowa, którą można serwować zarówno na zimno, jak i na gorąco. W zimie to idealna herbata rozgrzewająca, natomiast w okresie letnim trudno znaleźć napój, który tak dobrze ugasi Twoje pragnienie. Napar z mięty to przede wszystkim przyjemny i orzeźwiający smak pozostawiający uczucie świeżości w ustach: to napój, który jednocześnie orzeźwia i przeciwdziała senności.
Mało osób jednak wie, że można dodać świeże lub suszone liście mięty do sałatek, ryby, farszu mięsnego czy twarogu: potrawa zyska niezwykle ciekawy aromat i smak. Liście doskonale komponują się z większością dań: w okresie wiosenno-letnim mięta to idealny składnik lekkich sałatek.
Warto również pamiętać o starym domowym sposobie, jakim jest wrzucenie kilku listków mięty do gotującego się mleka – zapobiegnie to jego zważeniu.

Ciekawostki związane z miętą

Mięcie przypisywane są właściwości magiczne.
Napar mięty, zgodnie z wierzeniami ludowymi, jest w stanie odgonić złe myśli, a zawiązana gałązka mięty na supełki w jedwabiu i włożona do łóżka zapewnić ma wierność małżeńską.
W czasie upałów Japończycy noszą przy sobie liście mięty zmięte w kulki i orzeźwiają się samym już tylko zapachem.

izolden

izolden 2014-07-21

Uroczego wieczoru życzę...milusio pozdrawiam....super kadr

dodaj komentarz

kolejne >