Borówka amerykańska w śmietanie pyszna :)

Borówka amerykańska w śmietanie pyszna :)

Borówka m.in. zapobiega rakowi, obniża ciśnienie i przedłuża młodość.
Owoce borówki amerykańskiej wyróżniają się przede wszystkim wysoką wartością dietetyczną i dużymi zasobami ważnych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate są zwłaszcza w mikro- i makroelementy, a w szczególności w wapń fosfor i potas.
Nad borówką prowadzono wiele badań naukowych, które pokazały, że zawiera ona też znaczne ilości związków antyoksydacyjnych. Są to substancje chroniące organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników wpływających na rozwój, np. chorób nowotworowych. Okazało się, że owoce borówki amerykańskiej mają najwyższą aktywność antyoksydacyjną spośród wszystkich owoców, czyli najmocniej przeciwdziałają powstawaniu raka (!)
Kolejną ich cechą jest to, że zawierają również wiele substancji biologicznie czynnych oraz enzymów obniżających poziom cholesterolu. Tak więc borówki, dzięki swoim właściwościom, pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym i chorobom krążenia.
Poza tym obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi zwiększające ryzyko zawału i chorób krążenia, gdyż oczyszczają naczynia krwionośne oraz wzmacniają tętnice i żyły.
Borówki uznano za eliksir młodości i znalazło to potwierdzenie w testach prowadzonych na zwierzętach, gdzie osobniki karmione borówkami zachowywały przez dłuższy czas lepszą sprawność ruchową i pamięć oraz duże zdolności poznawcze. Podobny wpływ borówka ma zresztą na ludzi - chroni komórki nerwowe przed stresem, co poprawia funkcjonowanie układu nerwowego.