Pędy sosny w cukrze....będzie syrop i nalewka

Pędy sosny w cukrze....będzie syrop i nalewka

Jak zrobić syrop z sosny - przepis
Potrzebujesz:
litrowy słoik młodych pędów sosny (przyrost z ostatniego roku);
cukier;
odrobina wody.
Przygotowanie syropu z sosny:
1. Po zerwaniu młodych pędów delikatnie je myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki wielkości centymetra. Innym sposobem na to, żeby pędy szybciej puściły sok jest ugniatanie ich drewnianym tłuczkiem.
2. Następnie w słoiku układamy na przemian warstwy pędów i cukru (warstwę pędów grubości 3 cm posypujemy 4 łyżeczkami cukru). Na koniec można dodać odrobinę wody.
3. Słoik zakręcamy i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na około tydzień (przy słonecznej pogodzie) lub dłużej (jeśli na zewnątrz jest pochmurno i deszczowo).
4. Po upływie tego czasu zlewamy do mniejszego słoiczka powstały syrop. Przechowywany w chłodnym i zaciemnionym miejscu nie straci właściwości leczniczych nawet przez kilka lat.

hania44

hania44 2016-04-28

Chętnie bym spróbowała bo na pewno pyszne! :)

majaha

majaha 2016-04-29

Slonecznego i radosnego piatku zycze...

elpis

elpis 2016-04-29

Nigdy nie miałam okazji próbować :-) pozdrawiam serdecznie i miłego dnia życzę:-)

dodaj komentarz

kolejne >