Syrop z bzu..........(6338)

Syrop z bzu..........(6338)

Miesiąc maj,jest tym miesiącem,gdy kwitną wszystkie kwiaty oraz bzy (lilak) Jego zapach czuć już z daleka, a cudowny smak poznasz robiąc domowy syrop z bzu. Wykorzystaj go do zrobienia własnych lodów, koktajli czy dodaj go do zwykłej wody aby zmienić jej smak.Czego potrzebujesz do zrobienia takiego syropu? 45 kwiatów bzu, 2 cytryny, 5 szklanek cukru, 10 szklanek gorącej wody. Kwiaty najlepiej wybierz z fioletowej odmiany rośliny. Są bardziej aromatyczne niż białe i syrop będzie nie tylko mocniej pachniał, ale możesz wykorzystać go również jako domowy barwnik spożywczy.Pierwszą rzeczą którą należy zrobić, jest dokładne opłukanie kwiatów i oddzielenie łodyg od poszczególnych kwiatów. Przygotowane kwiaty wsyp do dużego garnka, dodaj cukier i pokrojone w plasterki cytryny. Zalej wszystko gorącą wodą i odstaw do lodówki.Syrop powinien stać w lodówce przez dwa dni. Po tym czasie przelej go przez gęste sito i wlej do szczelnie zamykanej butelki. Część syropu możesz zamrozić i wykorzystać zimą. Resztę dodaj do domowych wypieków, koktajli czy deserów.
Smacznego :)

hania44

hania44 2016-05-23

O, nie wiedziałam, że i z bzu robi się syrop! :)

majaha

majaha 2016-05-23

Przyjemnego wiosennego dnia życzę...Nie wiedzialam ze ze z bzu mozna zrobic cos tak smakowitego...

wolke1

wolke1 2016-05-23

no proszę....syrop z bzu...cos nowego

hania44

hania44 2016-05-23

RE. nie wchodzę na czaty...nie ma kiedy..miłego wieczorku! :)

maly52

maly52 2016-05-26

Pięknie pokazany!....nie wiedziałam,że z takiego bzu też robi się syrop....pozdrawiam w świątecznym dniu...:))

lanta21

lanta21 2017-09-08

super

dodaj komentarz

kolejne >