Koper włoski....

Koper włoski....

Ważna informacja dla tych którzy do jedzenia mają ochotę i latem dodają do sałetek....Co do sałatki ?
Zróżnicowaną dietę warto utrzymywać zawsze, a latem dochodzi jeszcze jeden powód. Niektóre pokarmy spożywane w nadmiarze również mogą przyczyniać się do fotoalergii i uwrażliwiać nas na działanie promieni słonecznych. Jeśli lubimy się opalać, lepiej ograniczyć spożycie warzyw takich, jak: koper włoski, seler naciowy, marchew, pasternak zwyczajny czy pietruszka. Wszystkie one zawierają psoralen, substancję sprawiającą, że skóra jest bardziej wrażliwa na promieniowanie słoneczne.
Nie tylko jedzenie
Ale nie tylko produktu spożywcze mogą uwrażliwiać. To działanie uboczne wielu leków, dlatego zanim wystawimy się na słońce warto jeszcze raz uważnie zapoznać się z ulotkami wszystkich medykamentów, jakie zażywamy. Substancje fotouczulające mogą znajdować się też w kosmetykach np. perfumach (olej z bergamotki) i domowych środkach czystości.