SZPARAGOWA I PIECZONE ZIEMNIAKI
RUMSZTYK SIEKANY z WOŁOWINY
Mięso zmielić przez sitko z duzymi dziurkami (ja zmieliłam poledwicę cygańską )
Jeśli nie mamy takiego sitka, to wołowinę w całości lekko " podmrozić ", wtedy łatwo kroi się ostrym nożem w kosteczkę
Tak naprawdę, to wołowina na siekane rumsztyki powinna być krojona ręcznie.
Solimy i pieprzymy świeżo mielonym pieprzem - w ilości wyraźnie wyczuwalnej, dodać 1 jajko i dobrze wyrobić.
Ręce zwilżyć - i formować płaskie, owalne rumsztyki lekko oprószyć mąka
Smażyć na rumiano, ale w środku powinny być różowe'
Osobno na drugiej patelni usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę ( na ½ łyżki smalcu zmieszanej z ½ łyżki masła ).
Podawać na wygrzanych talerzach obłożone cebulką i polane tłuszczykiem ze smażenia.
SURÓWKA Z SELERA
1 seler starty na tarce o małych oczkach
2 marchewki tez starte na tarce o małych oczkach
1 łyżka majonezu kieleckiego
wszystko dokładne wymieszać i gotowe
FASOLKA SZPARAGOWA
Fasolke ugotować w osolonej wodzie nastepnie polać ją przyrumienioną na maśle bułka tartą
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
25 dag kapusty kiszonej pokroic, dodac 1 starte jabłko i 1 marchew tez starta na tarce o grubych oczkach i 1 cebule pokrojoną w kosteczkę, doprawić 1 łyżką cukru, pieprzem i olejem wszystko wymieszać
ZIEMNIAKI PIECZONE
ziemniaki ugotować pokrojone w ćwiartki jak wystygną wrzucić na rozgrzane masło doprawić przyprawą do ziemniaków i frytek i koperkiem i smażyć aż się przyrumienią często obracając
reni50 2011-09-18
same pyszności...