https://www.garnek.pl/irusia/8439753/piers-z-indyka-z-ananasem
PIERŚ Z INDYKA Z ANANASEM
1 pierś z indyka
ananasy (krążki)
2-3 ząbki czosnku
majeranek
przyprawa do indyka (kamis)
sól, pieprz
1 łyżeczk mąki ziemniaczanej
słodka śmietanka
Indyka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem , nafaszerowac czosnkiem , Naciąć kieszeń i włozyc do niej pokrojonego w kostke ananasa, Wstawić do lodówki. (ja zostawiam na cała noc)
Następnie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości w zamkniętym naczyniu (zależne jest to od wielkości piersi- ale tak ok. 1.5 godziny w 180-190 stopniach). Pod konić przypiąc wykałaczkami na wierzchu mięsa krążki ananasa i wszystko przyrumienić
Mięso po upieczeniu pokroić na plastry.
Ułożyć je w naczyniu (żaroodpornym)na przemian z krążkami ananasa.
a do sosu dodac smietanke z mąka ziemniaczna
JA PIEKĘ W TOREBCE TO PIECZENIA BEZ TŁUSZCZU OKOŁO 1.20 MIN POTEM WYJMUJE Z TOREBKI , PRZYPINAM KRĄŻKI ANANASA I ODKRYTE MIESO PIEKĘ JESZCZE OKOŁO 20 MIN
SZPINAK
1 worek szpinaku mrozonego Horteksu ( jest zamrozony w takich kulkach i grubiej zmielony )
Szpinak włożyć do garnka i na małym ogniu rozmrozić nastepnie przyprawic sola i lub wegetą ,dodac 2 ząbki czosnku(czosnek to podstawa) dodać starty na tarce ( z 2 pasterki) żółty ser, na patelni roztopic 1 łyzke masła i dodac i łyżeczke mąki rozprowadzić nie rumieniac tą zasmażke rozprowadzić 1/5 szklanki słodkiej śmietanki wlać zasmażke do szpinaku a na samym koncu dodac 1 żółtko wszystko dokladnie wymieszac (Szpinak powinien być dość słony ) ja dzis dodalam jeszcze troszeczke parmezanu
i zachwycać sie smakiem
laura5 2015-01-29
Gdy się obudziłam,
komputer włączyłam,
i nagarnuszku
wizytę złożyłam.
Życzę dnia miłego,
i na cały dzionek
humorku dobrego.
*****