KOTLET MIELONY, MŁODA KAPUSTA. SZPARAGI I ZIEMNIAKI

KOTLET MIELONY, MŁODA KAPUSTA. SZPARAGI I ZIEMNIAKI

KOTLETY MIELONE WIEPRZOWE

70 dag łopatki wieprzowej
40 dać boczku
1 namoczona i odciśnieta bułka
1 jajko
1 malutka cebula
1 ząbek czosnku
sól, majeranek, pieprz
2-3 łyżki zimnej wody
Mieso zmilić dodać pozostałe składniki i wyrobic dokładnie najlepiej ręka i formować kotlety
można obtoczyć w bułce tartej ale niekoniecznie ( mąż lubi w bułce ja nie)



SZPARAGI Z MASŁEM I BUŁKĄ TARTĄ

Szparagi obrać do 3/4 wysokości , odłamać zdrewniałe końcówki. Obrane szparagi związać nitką w pęczek.

Ugotować w niedużej ilości osolonej i lekko osłodzonej wody - przez około 15 minut
Ugotowane szparagi delikatnie wyjąć z garnka odsączone ułożyć na półmisku i polać bułką tartą zrumienioną na maśle.

MŁODA KAPUSTA

Poszatkowaną kapustę wrzucić do wrzącej wody i gotować około 10 min następnie odlać wodę dodać do kapusty dużą czubata łyżkę masła, 1 dużego pokrojonego pomidora bez skórki , 1 łyżkę cukru, 1 kostkę rosołową, pieprz ,1 łyżkę koperku, 1 łyżkę octu Wszystko dusić do miękkości na koniec jak jest woda to oprószyć mąka i wymieszać , takie proporcje na 1 kapustkę taka jak teraz są w sprzedaży Jest bardzo delikatna

bea73

bea73 2015-05-17

pozdrawiam niedzielnie....

dodaj komentarz

kolejne >