SZPARAGI POD BESZAMELEM

SZPARAGI POD BESZAMELEM

SOS BESZAMELOWY

1czubata łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
1/4-1/2 l bulionu
2 łyżki soku z cytryny
1 żółtko
1/8 l śmietanki lub mleka
sól i pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Na głębokiej patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę , następnie wlać śmietankę z roztrzepanym żółtkiem mieszając cały czas rózgą i dolewać po troszkę bulion wciąż gotując i mieszając na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji doprawić solą ,pieprzem, sokiem z cytryny i gałką

SZPARAGI gotować związane około 5 min w osolonej wodzie , do wody dodać odrobinę mleka i cukru.
Ułożyć szparagi w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem zapiekać w nagrzanym piekarniku około 10 min
SMACZNEGO !!!!!!!

kris13

kris13 2015-05-26

..tylko gdzie kupić takie świeże i nie zdrewniałe..?

isia222

isia222 2015-06-04

pycha

dodaj komentarz

kolejne >