Nóżki dokładnie wymyć , usunąć wszystkie włoski zalać woda ( ja dałam 5 nóżek na około 3-5 l wody)doprowadzić do wrzenia i zebrać szumowiny
dodać marchew, sól , 2-3 rosołki , ziele angielskie , liść laurowy, pieprz
Gotować na maleńkim ogniu dotąd aż mięso odpadnie od kości (około 8-10 godz) przecedzić ,
Do czystego wywaru dodać z 3-4 ząbki czosnku, kawałki mięsa i doprawić solą i pieprzem (powinno być troszkę za słone bo po wystygnięciu będzie smaczne)już nie gotować
Na dno salaterek można położyć pokrojona marchew, groszek , jajko - co kto lubi wlać galaretę , pozostawić do zastygnięcia (nigdy nie jest potrzebna żelatyna)
--Mogę tylko zapewnić ,że nie ma nic GORSZEGO jak twarda i niesłona galareta --
babcia1 2015-09-27
też mam zrobione ale z mięsek z odzysku ..kości różne czy kurzynę na której gotuję zupy czy rosoły obieram kroje drobno i chowam do zamrażarki i włoszczyznę gotowaną też no a potem mam czy na kotlety czy właśnie na galaretkę tyle że wtedy muszę jednak użyć żelatyny..ale jest pycha!!albo w sosiku zrobić i mieć do pyrków ..jako potrawkę ..