ZAPIEKANKA RYBNA

ZAPIEKANKA RYBNA

1 kg fileta z ryby, ok.1 kg ziemniaków, 2 pory
na sos: 250 ml słodkiej śmietany, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, z pół pęczka posiekanego koperku, sól, pieprz

przygotować też przyprawę do ryb-ja dałam firmy Kamis oraz przyprawę do potraw z ziemniaków ; masełko do smażenia pora oraz wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ze 3 min.w osolonej wodzie. Odsączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć do naczynia plastry ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków,
Filety z ryby posypać przyprawą do ryb, wyłożyć na ziemniaki. Por umyć, pokroić w plastry, przesmażyć na masełku, osolić. Wyłożyć na rybę. Piekarnik nagrzać do 200 st.,wstawić przykrytą zapiekankę. Zapiekać ok.20-25 min.

W czasie zapiekania przygotować sos: połączyć śmietanę z mąką ziemniaczaną, Po ok.20-25 min.zapiekania ryby, polać przygotowanym sosem podpieczoną zapiekankę. Wstawić z powrotem do piekarnika, ale już nie przykrywać. Zapiekać jeszcze ze 20 min.