KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM

20 dag miękkiego masła
750 dag mąki
3/4 szklanki cukru
6 żółtek jaj
1 budyń śmietnkowy
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1-2 łyżki gęstej śmietany
1.3 kg rabarbaru pociętego w 2 cm kawałki i zasypanego cukrem na około 1/2 godz
1 opakowanie cukru wanilinowego

wszystkie składniki wymieszać zaczynając od masła i mąki, dodając pozostałe składniki tak aby powstało konsystencja kruszonki , którą wykładamy na dno blachy (2/5 zostawimy na wierzch ciasta), na ciasto wyłożyć rabarbar na to bezę z 6 białek ubita z 2 łyżkami cukru i 1 budyniem śmietankowym wierzch posypać pozostałą częścią ciasta

Piec około 40-45 min w temp 180 st z termoobiegiem.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem