1) Sznycle z piersi indyczej możemy kupić "gotowe", odpowiednio skrojone. Możemy skroić je włanoręcznie. Powinny byc wielkości przeciętnego kotleta schabowego, wys. 5-6 mm. Mięso solimy i pieprzymy dość obficie.
2) Na talerzyku kłócimy starannie jajko i wsypujemy do niego płatki migdałowe. Powstaje dość gęsta mieszanina. Mięso starannie obtaczamy w mące z obu stron. Następnie moczymy w masie migdałowo-jajecznej.
3) Rozgrzewamy patelnię. Masło, na którym będziemy je smażyć, powinno stać się gorące. Nie powinno jednak się palić. Lepiej nieco dłuższe i spokojniejsze smażenie; delikatnie ozłocone migdały. Jeśli zanadto je przyrumienimy, a masło spalimy, potrawa będzie miała szczególny, gorzki smak.
4) Opanierowane sznycle przenosimy szybkim, zdecydowanym ruchem na dobrze ogrzaną patelnię. "Panierka" jest ciężka i łatwo zsuwa się z mięsa. Dlatego należy wykonać ten ruch szybko i pewnie. Smażymy 4-5 min po jednej stronie, a następnie tyle samo po drugiej.
dodane na fotoforum:
wiki3 2009-05-21
aj jak bym zjadla
emilt 2009-05-21
iruniu ale bym to wszystko schrupal mniam mniam :)
taka zonke jak ty miec to zloto
cala galeria jest wysmienicie urzadzona nic ujac
tylko sie delektowac
oli74 2009-05-21
Witaj Irenko :)
U Ciebie jak zawsze bardzo smacznie :)
Pozdrawiam i zycze kolorowych snów:)
patii 2009-05-21
dobranoc ;) buzka papa
msciwa 2009-05-22
Mniam ale pychotki
Dziękuje za odwiedzinki ,ipozdrawiam cie,życzę miłego dnia ::))