MOJA SZARLOTKA
3/4 kg maki
3/4 szklanki cukru
3/4 paczki margaryny
1 płaska łyzka smalcu
4 żółtka
1 jajo
2-3 łyżki gęstej smietany
mały proszek do pieczenia
cukier waniliowy
3 kg jabłek "LANDZBERSKICH"
Margaryne z maką posiekać nożem nastepnie dodac pozostałe składniki i zagnieść ciasto
KTÓRE PODZIELIĆ NA PÓŁ
pierwsza część rozwałkowac i połozyc na wysmarowaną i wysypaną bułką tarta blacha na to położyć jabłka starte na tarce o grubych oczkach i posypać cynamonem (jak kto lubi)
Na jabłka położyc druga rozwałkowaną część ciasta i posmarować ciasto rozmąconym jajkiem( ciasto może sie rwać to układać jak puzzle) lub zestrzeć na tarce CZEGO NIE POLECAM BO CIASTO SIE ZLE KROI I NIE WYRASTA TAK JAK POWINNO Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w tem 180 st
WŁASNIE Z TYM GATUNKIEM JABŁEK SZARLOTKA JEST NAJSMACZNIEJSZA )))ciasto im dluzej leży tym smaczniejsze i bardziej delikatne jest
dodane na fotoforum:
serce07 2009-10-20
bo pyszna to znika
reni50 2009-10-20
może załapię się jeszcze na kawałek?
dzierla 2009-10-21
____◙◙◙◙◙◙______◙
__◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙_____◙
_◙◙◙_______ ◙____ ◙◙
◙◙◙__◙______ ◙___◙◙◙
◙◙◙___◙◙_____◙__ ◙◙◙
_◙◙◙◙◙◙◙_____◙__◙◙◙
___◙◙◙◙______◙_◙◙◙
______.-(¯`:´¯)-.◙◙__◙◙◙◙◙◙
____(¯` ● ● / ●´¯)◙◙______◙◙
__(¯´●◄█►◄█►●´¯)________◙
_ (¯`● ◄►◄►◄►●´¯)__◙____◙
__(_. ●◄█►◄█►●._)____◙◙◙◙
____(_.●´/ ● `●._)
______ '-(_.:._)-'____
_______________(█)
PIEKNEGO , SŁONECZNEGO DNIA:))
POZDRAWIAM CIEPŁO!!!
claud18 2011-10-12
Ale wyśmienicie wygląda :) I ta skórka na wierzchu :)
Smaczna galeria :)
Pozdrawiam