SZARLOTKA ZNIKA SZYBKO ))))

SZARLOTKA ZNIKA SZYBKO ))))

MOJA SZARLOTKA
3/4 kg maki
3/4 szklanki cukru
3/4 paczki margaryny
1 płaska łyzka smalcu
4 żółtka
1 jajo
2-3 łyżki gęstej smietany
mały proszek do pieczenia
cukier waniliowy
3 kg jabłek "LANDZBERSKICH"
Margaryne z maką posiekać nożem nastepnie dodac pozostałe składniki i zagnieść ciasto
KTÓRE PODZIELIĆ NA PÓŁ
pierwsza część rozwałkowac i połozyc na wysmarowaną i wysypaną bułką tarta blacha na to położyć jabłka starte na tarce o grubych oczkach i posypać cynamonem (jak kto lubi)
Na jabłka położyc druga rozwałkowaną część ciasta i posmarować ciasto rozmąconym jajkiem( ciasto może sie rwać to układać jak puzzle) lub zestrzeć na tarce CZEGO NIE POLECAM BO CIASTO SIE ZLE KROI I NIE WYRASTA TAK JAK POWINNO Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45 min w tem 180 st

WŁASNIE Z TYM GATUNKIEM JABŁEK SZARLOTKA JEST NAJSMACZNIEJSZA )))ciasto im dluzej leży tym smaczniejsze i bardziej delikatne jest

dodane na fotoforum:

vena7

vena7 2009-10-20

ze smalcem..musze upiec ...

serce07

serce07 2009-10-20

bo pyszna to znika

halinag

halinag 2009-10-20

na pewno pyszna a smalec nadaje kruchość

jaworr

jaworr 2009-10-20

Dziękuję za przepis... :)

reni50

reni50 2009-10-20

może załapię się jeszcze na kawałek?

barossa

barossa 2009-10-20

wygląda fantastycznie!!!i na pewno tak smakuje:))

dzierla

dzierla 2009-10-21

____◙◙◙◙◙◙______◙
__◙◙◙◙◙◙◙◙◙◙_____◙
_◙◙◙_______ ◙____ ◙◙
◙◙◙__◙______ ◙___◙◙◙
◙◙◙___◙◙_____◙__ ◙◙◙
_◙◙◙◙◙◙◙_____◙__◙◙◙
___◙◙◙◙______◙_◙◙◙
______.-(¯`:´¯)-.◙◙__◙◙◙◙◙◙
____(¯` ● ● / ●´¯)◙◙______◙◙
__(¯´●◄█►◄█►●´¯)________◙
_ (¯`● ◄►◄►◄►●´¯)__◙____◙
__(_. ●◄█►◄█►●._)____◙◙◙◙
____(_.●´/ ● `●._)
______ '-(_.:._)-'____
_______________(█)



PIEKNEGO , SŁONECZNEGO DNIA:))

POZDRAWIAM CIEPŁO!!!

ela01

ela01 2009-10-21

bardzoooo u ciebie pyyyyyyyyyyyyyyyysznieeee pozdrawiam

claud18

claud18 2011-10-12

Ale wyśmienicie wygląda :) I ta skórka na wierzchu :)
Smaczna galeria :)
Pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >