w/g intma43
60-70 dag fileta z ryby( ja miałam mintaja), ok.1 kg ziemniaków, 1 duży por lub 2 mniejsze
na sos: 250 ml słodkiej śmietany, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, z pół pęczka posiekanego koperku, sól, pieprz
przygotować też przyprawę do ryb-ja dałam firmy Kamis oraz przyprawę do potraw z ziemniaków ; masełko do smażenia pora oraz wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i obgotować ze 3 min.w osolonej wodzie. Odsączyć. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć do naczynia plastry ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków,
Filety z ryby posypać przyprawą do ryb, wyłożyć na ziemniaki. Por umyć, pokroić w plastry, przesmażyć na masełku, osolić. Wyłożyć na rybę. Piekarnik nagrzać do 200 st.,wstawić przykrytą zapiekankę. Zapiekać ok.20-25 min.
W czasie zapiekania przygotować sos: połączyć śmietanę z mąką ziemniaczaną, Po ok.20-25 min.zapiekania ryby, polać przygotowanym sosem podpieczoną zapiekankę. Wstawić z powrotem do piekarnika, ale już nie przykrywać. Zapiekać jeszcze ze 20 min.
dodane na fotoforum:
gooja 2009-12-09
Teraz siadam i jem....hihihihi..;-)
serce07 2009-12-09
na pewno super wyglada przesmacznie
elba50 2009-12-09
Zaraz będę....pyszności ....
dorad75 2009-12-09
pycha Irenko!bardzo lubię ryby we wszelakiej postaci,pod warunkiem jednakże,że nie posiadają szkieletu:)))
aam57 2009-12-09
super Irenko,uwielbiam ryby w każdej postaci,serdecznie pozdrawiam życząc sukcesu w kurniku:))))))
himmel 2009-12-10
Smacznie wyglada :)
sabi3 2009-12-11
no to mam juz przespis na stol wigilijny!!!
Protestuja by nie bylo karpia!!!trzeba cos innego wiec to bedzie bomba!!!