Kibiny - to duże pierogi z mięsnym farszem, po powrocie z Litwy postanowiłem je zrobić, udało się, są bardzo dobre!
-jak ktoś Was chce zjeść to podaje przepis, ja zrobiłem je tak:
Kibinai – LITWA/Troki/
Ciasto:
1 kg mąki
450 g margaryny
4 jajka
1 śmietana 18%
sól
Farsz:
1 kg mięsa
3 cebule
50 g margaryny
wegeta
pieprz
woda
wyrobić ciasto: mąka,margaryna, 3 jajka/jedno zostawić do posmarowania/, śmietana do wyrobienia gęstości ciasta/ciasto jak na kruche/. Wstawić na 30 min do lodówki. Zrobić kulki i rozwałkować na małe placki.
Mięso pokroić w kostkę, cebulę w kostkę, dodać przyprawy, margaryne i trochę wody, zrobić jak pierogi- skleić i pozawijać, posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem dodać trochę wody.
Układać na blasze do góry zawiniętą częścią, piec 25-30 min. / 200 st.
dodane na fotoforum:
pomoria 2010-11-16
to rodzaj pierożków?..chyba w programie Makłowicza widziałam coś podobnego...
jezynka 2010-11-16
Dziękuję/my Jacku za wspaniały przepis ...miłego dnia..Wiki
pomoria 2010-11-16
Jacku!..czyli rozumiem, że mięsa nie smażyć...ma być surowe?...
kropka7 2010-11-16
Może spróbuje zrobić ... tylko to surowe mięso
mnie niepokoi ... napewno ma być surowe????