AZALIA

AZALIA

6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Białka ubić na sztywną pianę , stopniowo dodajemy cukier ciągle ubijając.Następnie dodajemy żółtka i powoli mieszając ręcznie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.Na końcu dodajemy ocet.Pieczemy na złoty kolor.
Śmietanę kremówkę 0,5l ubijamy z dodatkiem śmietan- fix’u Dr Oetkera,ubitą dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy 2 łyżki kakao.
Biszkopt przekroić na 3 części ,nasączamy lekko wodą z cukrem i sokiem z cytryną.
Przełożenie: biszkopt-dżem z czerwonej porzeczki(mam własnej roboty,ale może być też z czarnej porzeczki)-śmietana z kakao-biszkopt-śmietana-bi​szkopt.
Wierzch smarujemy pozostałą śmietaną i ozdabiamy cukierkami m$m’ami.
Smacznego :)

dorcias

dorcias 2010-10-21

Kurczę, Jadzia, czym Ty je podsypujesz, że tak pięknie kwitną?

dodaj komentarz

kolejne >