Miodowe z serem prażonym.
2.5szkl.mąki
3/4szkl.cukru
2 jajka
1/2 kostki margaryny
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
1łyżka płaska kakao
Biszkopt upieczony z 5jaj (wg.własnego przepisu)
70dag. twarogu trzykrotnie zmielonego
4jaja
1/2szkla. cukru
1/2kostki masła
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1/2szkl. mleka
cukier lub aromat waniliowy
Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części.Rozwałkować na dwa placki .(w czasie wałkowania należy co jakiś czas posypywać wałek lub blat mąką, ponieważ ciasto jest dość klejące). Blachę do pieczenia (25x40) wyłożyć papierem. Piec każdy placek oddzielnie w temp. 180°C. przez ok. 10-15 min. (na złoto-brązowy kolor). Po upieczeniu, pozostawić placki do ostudzenia.
MASA SEROWA:
Ser, jajka i masło włożyć do głebokiego garnka, dodać cukier lub aromat waniliowy i mieszając, podgrzewćc na małym ogniu. Gdy składniki się połączą i masa będzie gorąca, cały czas mieszając dodać budyń rozpuszczony w szklance mleka. Doprowadzić do wrzenia. Nie gotować!
Wystudzone placki przekładac gorącą masą serową. Pozostawic ciasto do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto polać polewą czekoladową. Biszkopt wkładamy w środek ciasta.Smacznego!
dodane na fotoforum:
jonna 2013-11-29
Moja piękna, ciasto wygląda na super dobre!!! Muszę spróbować je zrobić.....Dziękuję za przepis....