Ciasto szpinakowi:
2 szkl mąki krupczatki
3 jajka
1 i 1/3 szkl cukru
3 czubate lyzeczki proszku
1 szkl oleju
1/2 paczki cukru waniliowego
sok z polowy cytryny
450 gr szpinaku mrozonego drobno pokrojonego.(rozmrozic i odcisnac,ja polozylam na sitku na cala noc i wtedy odcisnęłam tylko troszkę )
Jajka ubic z cukerm na puszysta mase,dodaac olej,nastepnie make z proszkiem i sok z cytryny,na koniec szpinak i wymieszać dobrze już tylko łyżką
składniki ciasta są na tortownice ,ja piekłam na zwykłej blaszce i tylko lekko ścięłam górę ciasta
ciasto piec w tem ok 170 stopni 45-50 min część ciasta z góry odkroić, żeby pokruszyć na wierz i położyć owoce granatu lub inne...
po upieczeniu i wystudzeniu nawilżamy ciasto sokiem z drugiej polowy cytryny rozcieńczonym z woda i smarujemy kremem
sklad kremu:
1 serek mascarpone
2 Śmietany kremówki (male)
2 usztywniacze do śmietany
puder cukier
cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny,namoczyć w malej ilości zimnej wody i potem rozpuścić w malej ilości gorącej wody.
śmietanę ubić na sztywno z pudrem cukrem ,dodać łyżkami serek (wcześniej w osobnej misce trochę go zmiksować bo jest bardzo sztywny),na koniec dodać przestudzona żelatynę,wyłożyć na ciasto i posypać częścią pokruszonego ciasta...
JA DO CIASTA DODAŁAM MNIEJ OLEJU I ZAMIAST SERKA MASCARPONE JEDEN SEREK BIAŁY KLINEK (oczywiście jego trzeba wcześniej rozetrzeć mikserem) CIASTO JAK DLA MNIE WYSZŁO LEPSZE BO NIE BYŁO TAKIE TŁUSTE I CIĘŻKIE