Składniki:
na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
150 g masła
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
1 kg sera na sernik z wiaderka
2 opakowania budyniu waniliowego
6 jajek
3 białka
125 ml oleju
1 szklanka cukru pudru
dodatkowo:
słoik (750 g) prażonych jabłek z cynamonem
Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Następnie dodać ser, budynie i olej. Krótko zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno foremki wyścielonej wysoko papierem do pieczenia. Spód podpiec w 200*C przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wylać masę serową, piec 35 minut w 170*C. Na sernik wyłożyć jabłka i zetrzeć pozostałe ciasto. Piec jeszcze około 20 minut.