czestujcie sie kochani... te pączki hiszpańskie sa owiele lepsze niż oponki serowe...
SKŁADNIKI:
20 dkg masła lub margaryny
½ l wody
¼ łyżeczki soli
40 dkg mąki pszennej
10 kropli aromatu waniliowego
4 żółtka
6 jajek
1 l oleju do smażenia
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy rozcierając ewentualne grudki. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia, następnie miksujemy z żółtkami, jajkami i aromatem na gładkie ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 8 x 8 cm. Każdy kwadrat smarujemy olejem. Na papier wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego podwójne kółka z ciasta. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, zdejmujemy papier i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Zostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem:)) Są rewelacyjne:))
dodane na fotoforum:
vesper5 2010-02-11
...nieeeeeeeeeeeeeeee...ja już nieeeeeeeeeeeee mogę...........:(
wieska1 2010-02-11
Był sobie mały, tłuściutki pączek.
Był okrąglutki i nie miał rączek.
Z wierzchu miał piękną,
chrupiącą skórkę,
a w środku dziurkę na konfiturę!
pozdrawiam milutko
jeanne 2010-02-12
Dziękuję za odpowiedź wzgledem przepisu , muszę powiedzieć ,że świetnie Ci wyszły te pączki hiszpańskie ;-)))
cuisine 2010-02-16
Uwielbiam pączki hiszpańskie - od wielu lat są moim faworytem w porównaniu z tradycyjnymi :)