:))

:))

czestujcie sie kochani... te pączki hiszpańskie sa owiele lepsze niż oponki serowe...
SKŁADNIKI:
20 dkg masła lub margaryny
½ l wody
¼ łyżeczki soli
40 dkg mąki pszennej
10 kropli aromatu waniliowego
4 żółtka
6 jajek
1 l oleju do smażenia
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy rozcierając ewentualne grudki. Odstawiamy do zupełnego ostygnięcia, następnie miksujemy z żółtkami, jajkami i aromatem na gładkie ciasto. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 8 x 8 cm. Każdy kwadrat smarujemy olejem. Na papier wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego podwójne kółka z ciasta. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, zdejmujemy papier i smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Zostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem:)) Są rewelacyjne:))

dodane na fotoforum:

yvonne7

yvonne7 2010-02-11

a pewnie, że są :)

vesper5

vesper5 2010-02-11

...nieeeeeeeeeeeeeeee...ja już nieeeeeeeeeeeee mogę...........:(

wieska1

wieska1 2010-02-11

Był sobie mały, tłuściutki pączek.
Był okrąglutki i nie miał rączek.
Z wierzchu miał piękną,
chrupiącą skórkę,
a w środku dziurkę na konfiturę!

pozdrawiam milutko

halinag

halinag 2010-02-11

sama piekłaś?.........rewelacyjne

jeanne

jeanne 2010-02-11

zaciekawiłaś mnie , jak się je robi :))))

zonia

zonia 2010-02-11

Nie dam rady... może innym razem... Pozdrawiam słodko!

jeanne

jeanne 2010-02-12

Dziękuję za odpowiedź wzgledem przepisu , muszę powiedzieć ,że świetnie Ci wyszły te pączki hiszpańskie ;-)))

cuisine

cuisine 2010-02-16

Uwielbiam pączki hiszpańskie - od wielu lat są moim faworytem w porównaniu z tradycyjnymi :)

dodaj komentarz

kolejne >