Z owoców pigwowca można robić różne przetwory. Szczególnie smaczne i poszukiwane są nalewki oraz konfitury. Sok lub syrop może zastąpić z powodzeniem cytrynę w herbacie.
SYROP Z PIGWOWCA - z umytych owoców wydłubać nasiona, a je same mocno rozdrobnić, gdyż w takiej formie szybciej puszczają sok. Włożyć je do dużych słoi przesypując cukrem (na ok. 1kg owoców - ok. 3/4kg cukru). Odstawić na 2-3 tygodnie, pilnując by pigwowiec nie zaczął fermentować. Dobrze jest od czasu do czasu zakręcić słojem, by składniki lepiej się wymieszały. Po tym czasie przecedzamy syrop przez czystą, lnianą ściereczkę.
PIGWÓWKA - pozostawione po produkcji syropu owoce należy zalać wódką w proporcji 1:1 i odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie odcedzić, połączyć z otrzymanym wcześniej syropem i ewentualnie dosłodzić odrobiną miodu. Można też dodać laskę wanilii, goździki, lub inne przyprawy, ale pigwowiec sam w sobie jest na tyle silnie aromatyczny, że nie jest to konieczne. Odstawiamy płyn na kolejny miesiąc czasu. Po tym okresie ściągamy nalewkę znad osadu i rozlewamy do butelek. Im dłużej będzie czekała na degustację, tym będzie smaczniejsza.
https://www.krzewy.net.pl/opis-26.html
dodane na fotoforum:
dana02 2016-07-25
Śliczne owoce.
Witam po krótkiej nieobecności.
W nowym już tygodniu.
Niech nadchodzące dni będą dla Ciebie spokojne, pogodne, radosne:)
elza100 2016-07-25
U mnie w tym roku jest ich mniej bo grad zbił ,ale sok z nich jest pyszny i nalewka też ..Pozdrawiam Cię Eluniu serdecznie i życzę Ci miłej reszty dnia:-)
tanna 2016-07-25
Witaj Eluniu.:)
Jeszcze nigdy nie piłam takiej nalewki.:)Z pewnością jest bardzo smaczna.:)Ciekawy przepis wstawiłaś .:)
Dziękuję bardzo i również pozdrawiam Cię serdecznie.Życzę Ci także miłego popołudnia,oraz wieczoru Eluniu.:)
adamowa 2016-07-25
Nigdy nie pilam z pigwy ...ale wczoraj tez ja focilam :) Za to wspominam z usmiechem nalewke orzechowa ...kolezanka poczestowala mnie na bol zaladka ...a na drugi dzien to byl tylko bol ...glowy ...alez pyszna byla :)
beaa68 2016-07-25
Podobno jest dobra Nalewka z pigwy .... może kiedyś bedzie dane mi spróbować ..:)))
pantoja 2016-07-26
Bardzo chciałam zrobić z tych owoców sok. Niestety na moim osiedlu same malutkie i na razie zielone. Mam nalewkę (już 3 lata stoi, druga 2 lata wspaniałe są ale robione z tych dużych pigw, jak gruszka. Podobno z takich jak Twoje jest jeszcze smaczniejsza. Musi niestety długo dojrzewać....
(komentarze wyłączone)