ciasto na ptysie....

ciasto na ptysie....

Ciast parzone
Do rondla wlać szklankę /250 ml/wody, 12,5 dkg masła lub margaryny zagotować.
Do gotującej się wody z masłem wsypać tą samą szklankę napełnioną mąką, mieszać na wolnym ogniu, aż znikną grudki i masa stanie się szklista.
Do letniego ciasta wbijać po jednym jajku /4 jajka/, ucierać na koniec ucierania dać kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze dokładnie wymieszać.


Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robić dziurki patyczkiem maczając w wodzie, żeby się nie kleiło ciasto.
Wstawić do piekarnika na 230 stopni C. piec ok 20 min do zarumienienia,.....

dodane na fotoforum:

moaaa

moaaa 2009-09-13

a przepis podać:))) pozdrawiam serdecznie

aniakar

aniakar 2009-09-15

Dzięki za przepis....

felaa78

felaa78 2010-11-15

bardzo dziękuję:)

(komentarze wyłączone)