krem....

krem....

Budyń śmietankowy ugotuję w 300 -350 ml mleka trochę schłodzę mieszając, żeby się nie zrobiły grudki ze skorupy, jak stygnie bo wtedy masa nie będzie gładka. Do lekko przestudzonego budyniu wsypuję cukier kryształ 150 - 200 gr cukru i mieszam do calkowitego rozpuszczenia się cukru. Do letniej masy budyniowej daję wystudzone masło pokrojone w kostkę w ilości 400 gr i mieszam do otrzymania puszystej masy. Na koniec dolewam rum w ilości uznania i dalej dobrze wymieszać.
Ptysie nadziewam specjalną szprycką do otworka /nie rozkrawam/.

dodane na fotoforum:

moaaa

moaaa 2009-09-13

a przepis na krem?:) ale smakowicie wyglada:)

jaworr

jaworr 2009-09-15

Budyń śmietankowy ugotować w 300 - 350 ml mleka. Ugotowany ciepły dać do miski i przemieszać co chwilę - do letniego wsypać cukier kryształ i ucierać do całkowitego rozpuszczenia. 150 gr - 200 gr cukru, ale ja to robię na "oko".Do budyniu z cukrem nie całkiem schlodzonym daję masło /wystudzone i w kostkę pokrojone/w ilości 400 gr i mieszam, aż masa zrobi się puszysta.
na koniec powolutku dolewam najczęściej rum wg uznania.
Ptysie nadziewam specjalną szprycką do otworku /nie rozkrawam/.

(komentarze wyłączone)