Uczta odbyła sie w 1364, podczas zjazdu w Krakowie europejskich władców: Karola IV Luksemburskiego – władcy Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego i króla Czech, króla Ludwika I Węgierskiego, króla Danii Waldemara IV i Piotra Lusignana – króla Cypru) i książąt (m.in. austriackiego Rudolfa IV Założyciela, mazowieckiego Siemowita III, opolskiego Władysława, świdnickiego Bolka II, wołogojsko-słupskiego Bogusława V Pomorskiego z synem Kaźkiem Słupskim) i margrabiów brandenburskich Ottona i Ludwika zaproszonych przez Kazimierza Wielkiego.
Spośród bogatej oferty szef kuchni szczególnie poleca kaczkę pieczoną z jabłkami, kompozycję z dziczyzny oraz comber z sarny z pierożkami.
cypryjka 2008-07-31
;)))))
slusznie wybierasz takie gastronomiczne kamienice... w tym garnku tyle glodomorow.... ;))))))))))))) dzien dobry :)
beti32 2008-07-31
Dzień dobry :))))) Jak miło wrócić....chociaż troszke szkoda było.....tam tak egzotycznie...........POZDRAWIAM :)
jairena 2008-07-31
Widzisz Cyprianko? Skąd się wzięła miłość polsko - cypryjska?:)))). Godnie reprezentuj tam , na obczyznie to , co przy stole biesiadnym u Wierzynka nasz Kazio z Cypryjczykiem rozpoczęli:))). A Ciebie Jagiellonko serdecznie pozdrawiam:)))
jazkra 2008-07-31
Nie wiem , czy jakiś polski król był na Cyprze z rewizytą ?
Czy dopiero Cypryjka ? - ale chyba w roli konsula
(odmiany żeńskiej ) bo ambasady tam nie mamy ....
(komentarze wyłączone)