Składniki:
• 400g mąki
• 250-300g masła
• 4-5 żółtek + 1 białko
• 80g cukru pudru
• szczypta soli
• marmolada wieloowocowa
Mąkę przesiać na stolnicę. Dołożyć masło, żółtka, cukier puder i sól. Składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok. 3mm i wykrawać od literatki kółka.
5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego tak, by ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Miejsca łączeń posmarować białkiem . Wzdłuż zachodzących na siebie kółek wykładać marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół (powstaną 2 różyczki). W ten sam sposób przygotować ciastka z reszty ciasta. Różyczki przełożyć na blachę i rozchylić ich płatki.
Piec 170*C około 15min.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego;-))
☺ Różyczki Wszystkim smakowały ☺
jeanne 2013-02-12
hal11 troszeczkę trzeba się przy nich powyginać, ale jak to przy kwiatkach, sama przyjemność hi hi
Dziękuję za odwiedzinki, pozdrawiam;-)))
(komentarze wyłączone)