* KRUCHE RÓŻYCZKI *

* KRUCHE RÓŻYCZKI *

Składniki:
• 400g mąki
• 250-300g masła
• 4-5 żółtek + 1 białko
• 80g cukru pudru
• szczypta soli
• marmolada wieloowocowa

Mąkę przesiać na stolnicę. Dołożyć masło, żółtka, cukier puder i sól. Składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na płaty o grubości ok. 3mm i wykrawać od literatki kółka.
5 krążków ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego tak, by ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Miejsca łączeń posmarować białkiem . Wzdłuż zachodzących na siebie kółek wykładać marmoladę. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół (powstaną 2 różyczki). W ten sam sposób przygotować ciastka z reszty ciasta. Różyczki przełożyć na blachę i rozchylić ich płatki.
Piec 170*C około 15min.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego;-))

☺ Różyczki Wszystkim smakowały ☺

kris13

kris13 2013-02-12

czy w środku jest dżem..?

jeanne

jeanne 2013-02-12

tak kris13 różyczki są z marmoladką;-) Miło mi, że zaglądasz, pozdrawiam;-))

kimeraj

kimeraj 2013-02-12

Piękne! I zapewne smaczne :D

hal11

hal11 2013-02-12

dużo serca w nie wkładasz, pracochłonne?

halinag

halinag 2013-02-12

Pięknie Ci wyszły.. moje mniej staranne...pozdrawiam:))

jeanne

jeanne 2013-02-12

hal11 troszeczkę trzeba się przy nich powyginać, ale jak to przy kwiatkach, sama przyjemność hi hi
Dziękuję za odwiedzinki, pozdrawiam;-)))

zgaga6

zgaga6 2013-02-12

Rewelacja, przepis już porwałam ,ciepło pozdrawiam:)

kofta73

kofta73 2013-02-13

Śliczne :)

intma43

intma43 2013-02-26

Pracuś :) Podziwiam :)))

(komentarze wyłączone)