forhend 2011-06-30
Haha....bingo!-Tak to kanał w Darłowie.-Te budynki to pozostałości po byłym przedsiębiorstwie usług rybackich PPiUR "Kuter".-Dalej to kierunek morze i Darłówek.-Miłej nocki życzę!-Dobranoc!-...(*_*)
emmi1 2011-07-01
odp: no wlaśnie nie pamiętam jak ona się nazywa, odbijanie krążka. Wyleciało mi z głowy.
jokam 2011-07-01
Emmi, bardzo proszę. :))
Małe ogórki, wiązka tzw dodatków, czubata łyżka soli morskiej na każdy litr wrzącej wody, czuszka (lub szczypta mielonej ostrej papryki), łyżka miodu, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
Ogórkom obcinam końcówki.
Całą, nieobraną główkę czosnku przekrawam w poprzek.
Na dno słoja wkładam połowę wiązki dodatków.
Ogórki ciasno układam.
Teraz daję resztę dodatków, czuszkę, pieprz, ziele i łyżkę miodu.
Odmierzam wrzątek, wsypuję do niego sól, mieszam, zalewam ogórki i przykrywam słój.
Na drugi dzień małosolne są już dobre do jedzenia.
Trzeciego dnia wstawiam słój do lodówki, co przerywa proces fermentacji.
Życzę Ci smacznego. :))
kopytka 2011-07-05
u Ciebie widzę też ogóreczki..
do mnie nie dojedziesz 16ką, ja mieszkam na Widzewie a nie na Bałutach...
jokam 2011-07-05
Czyli z mojej 16 hop do Twojej 8 lub 10 i już jestem. ;)
Okowitę, smalczyk i wiejski chlebek zabiorę ze sobą.
Pozdrawiam!
bronia 2011-07-05
Jaki super słoik na ogórki. Pozdrawiam