Tarta słodko/słona. Pyszności w wykonaniu mojej córki.

Tarta słodko/słona. Pyszności w wykonaniu mojej córki.

-Spód:
200g mąki
100g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-3 łyżeczki cukru pudru
-Krem:
Serek Mascarpone i trochę mleka
-Puszka masy kajmakowej
-Duża paczka orzeszków ziemnych solonych
Mąkę przesiać dodać cukier puder i kawałki masła. Posiekać nożem lub mikserem. Dodać jajko i wanilię i mieszać dalej. Wyrobić szybko żeby nie ogrzać masła. Ulepić kulę, owinąć folią spożywczą. Schować do lodówki na 1 godz.
Rozwałkować na podsypanej mąka stolnicy. (Wałkować można przez folię, żeby ciasto się nie przyklejało do wałka).
Wykleić formę i nakłuć widelcem, włożyć do lodówki na 1/2 godz.
Piec pod papierem obciążonym np. suchym ryżem, w 180 stopniach przez 15 minut. Zdjąć papier i piec jeszcze przez 8-10 minut.
Po wystygnięciu nałożyć sporo serka Mascarpone zmieszanego z odrobiną mleka.
Następnie wyłożyć masę kajmakową - tak 3/4 puszki.
Wyłożyć całą powierzchnię orzeszkami.