"600 g schabu karkowego (część karkówki od strony schabu),
600 g łopatki wieprzowej
3 duże jajka
2 cebule średnie,
3/4 szklanki bułki tartej (jeżeli mięso jest bardzo chude wystarczy 1/2 szklanki)
sól (dałam jej płaską łyżkę)
1/2 szklanki wody
pieprz ziołowy lub prawdziwy
ząbek czosnku (jak ktoś lubi)
Mięso zmielić razem z cebulą,dodać bułkę tartą, sól, sporo pieprzu, jajka, czosnek, wodę i porządnie wyrobić.
Formować kotlety dowolnej wielkości, maczając ręce w wodzie - NIE PANIEROWAĆ!
Smażyć na patelni na tłuszczu, na obie strony.
Następnie przełożyć kotlety do rondla, wlać tłuszcz z patelni,wlać 1/4 szklanki wody, szybko przykryć i parować na malutkim ogniu 15 min.
Jeżeli lubimy kotlety chrupiące, tylko dokładnie smażymy, przewracając kilka razy na obie strony.
Kotlety są wyśmienite, soczyste i bardzo smaczne - specjalnie nie są panierowane, wtedy bułka się nie pali na patelni."
I powiem Wam, że te kotlety są naprawdę PRZEPYSZNE...!!
A ja podałam je z moimi ulubionymi dodatkami. Czyli z kaszą jęczmienną grubą, buraczkami na ciepło i kiszonymi ogórkami.
babcia1 2017-01-08
pyszota!!
maria57 2017-01-11
nigdy, przenigdy nie panieruję mielonych do smażenia - bułkę mieloną daję do środka + trochę wody dzięki temu mielone po usmażeniu są pulchne i wilgotne, a mięsko obsmażone po wierzchu nader smakowite