Kolega Janiczek zasugerował mi, że do tego typu ciastek dodałby orzechy. Tak więc, tym razem, zrobiłam je z orzeszkami ziemnymi. Fajne wyszły. Dzięki, Janiczku...!!
Składniki:
-1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
-1,5 szklanki płatków owsianych "Górskich"
-3/4 szklanki mąki pszennej
-troszkę cukru trzcinowego
-szczypta soli (himalajskiej lub morskiej)
-100 g. masła (może być ciut więcej!)
-2 jajka (jeśli nie są duże, to należy wziąć 3 sztuki)
-ulubione bakalie (tu:żurawina, rodzynki, orzeszki ziemne, jagody goji, pestki słonecznika i dyni)
Uformować nieduże kuleczki.
Ułożyć je na blasze natłuszczonej lub wyścielonej papierem do pieczenia.
Kuleczki spłaszczyć nieco.
Wstawić do nagrzanego (180*C) i piec ok. 15-20 minut.
maria57 2017-10-25
cukier jest cukier, czy biały czy brązowy - wszystko to samo,
no chyba że weźmiemy modę - teraz brązowy jest modny
robię podobne ciastka bez mąki tylko same płatki owisiane i wiórki kokosowe,
nawet bez żółtek mi wychodzą ( samo białko)
dosiak 2017-10-25
Oj dobrze, że przypomniałaś kiedyś robiłam tylko w bardziej ubogiej, dietetycznej formie....te o niebo są lepsze...muszę spróbować :)