Krucho - drożdżowe rogaliki z marmoladą i koperty z serem

Krucho - drożdżowe rogaliki z marmoladą i koperty z serem

DO POPOŁUDNIOWEJ KAWY

około 60 - 70 dkg
30 dkg margaryny
4 łyżki cukru
2 jajka
10 dkg drożdży
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli

Mąkę przesiać przez sitko, dodać szczyptę soli, margarynę pokrojoną w małe kawałki. W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z cukrem, dodać drożdże i mieszać aż się drożdże rozpuszczą.Do tego wbić 2 jajka i znowu mieszać. Tą mieszaninę wlać do mąki z margaryną i wyrabiać jak ciasto drożdżowe. Gdy by było zbyt lużne podsypać mąką. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i wstawić na 1 do 2 godzin do lodówki.
Ciasto wałkować kroić w kwadraty . Robiąc rożki to w rogu kwadratu dać trochę marmolady i zwijać rożki. Robiąc koperty na środku ułożyć biały ser rozrobiony z cukrem jajkiem i trochę budyni, następnie zlepiać wszystkie cztery rogi kwadratu razem i utworzyć kopertą . Czas pieczenia zależy od piekarnika. Każdy ma swój wypróbowany. Ja pikę około 15 - 2- minut w temp. 180 stopni.

(komentarze wyłączone)