Suchary żytnie kruche na post...

Suchary żytnie kruche na post...

Suchary żytnie kruche na post
Do czterech garncy mąki owsianej wlać do dzieży trzy garnce wody ciepłej, ale nie gorącej; niech tak pod nakryciem stoi przez noc całą, aby trochę ukwaśniała rozczyna. Nazajutrz cedzi się ona przez przetak i jak na chleb zwyczajny miesi się z mąką żytnią pytlową, do której piąta lub czwarta część pszennej jest dodana; na tę proporcję wyjść może, mniej więcej, 6 do 8 garncy zmieszanej mąki.

Ciasto się miesi po dodaniu jednej szklanki drożdży, i stawia pod nakryciem dla podejścia, co we dwie lub trzy godziny nastąpić może, według mocy drożdży. Wtenczas robią się z niego małe placki, które, gdy podejdą na stolnicy, pieką się, jak chleb zwyczajny, krócej tylko od chleba trzymane w piecu.

Po wyjęciu, gdy ochłodną, rozkrajać je na pół, jak każde sucharki, i każdą środkową stronę pokrapiać z lekka piwem, osypywać solą z kminem, potem na blasze raz jeszcze wstawić te suchary do pieca wolniejszego, niż pierwszą razą, tak, aby uschły, a nie popaliły się.

Takie suchary są bardzo kruche i smaczne, jedzą się w poście z piwem i oliwą. W ciepłem i suchem miejscu trzymane niedaleko pieca, przez kilka tygodni nie tracą swej kruchości, w wilgoci i zimnie odchodzą i smak tracą.

anezob6

anezob6 2009-09-02

Czy to Twoje dzieło?

bonga

bonga 2009-09-02

myślałam, że to przepis na naleśniki...:)

kriss4

kriss4 2009-09-02

Apetyczne ...miłego wieczoru życzę ...

befana

befana 2009-09-02

w miniaturze myślałam, że to serwetki :)))

scorpio9

scorpio9 2009-09-02

Super przepis z przyjemnością się go czyta,jak starą książkę kucharską...:))

jolanka

jolanka 2009-09-03

myślałam ,że to naleśniki ...

mirka5

mirka5 2009-09-03

ciekawe suchary,mogą być smaczne....

kotyyy

kotyyy 2009-09-04

SSSSSSSSS
UUUUUUUUUUUU
PPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
podoba mi si takie śliczne ujęcie

bajka1

bajka1 2009-09-04

na pewno ciasto jest smaczne i na pewno bardzo ciekawie to przedstawiłeś:))

marikao

marikao 2009-09-06

nie do wiary ....muszą bardzo smakowac:)

larka

larka 2009-09-10

mniam:p

dodaj komentarz

kolejne >