Nalewka z imbiru - imbirówka
* nalewki
Przepis na nalewkę z imbiru - imbirówka
200g świeżego korzenia imbiru
2 goździki (najlepiej zmielone)
ok. 20 nitek safranu
szczypta mielonej gałi muszkatałowej
10g cynamonu
sok z 2 cytryn
500g miodu (najlepiej spadziowego)
2l wódki 70º - pół na pół spirytus 95º i wódka 45º
Przygotowanie:
Korzeń imbiru obrać i drobniutko pokroić lub utrzeć na tarce. Tak przygotowany imbir włożyć do dużego słoja lub gąsiorka. Dodać goździki, safran, gałkę muszkatałową, cynamon, sok z cytryn oraz miód. Wszystkie składniki zalać wódką i zamknąć szczelnie naczynie. Odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie potrząsać naczyniem.
Po upływie tygodnia nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Nalewkę leżakować w ciemnym miejscu co najmniej 6 miesięcy.
========================
Z przepisu p.Zofii Nasierowskiej.
Polecam - kolor niesamowity-
smak -mocny, ale zarazem świeży, miętowy i wciągający.
Garść mięty (jak dla mnie, to ze dwie spore garści, bo uważam, że im więcej mięty, tym lepiej) zalać 1 litrem spirytusu.
Odstawić na 1 tydzień, odcedzić alkohol.
W tym czasie rozpuścić 0,75 kg (można nieco mniej) cukru w 1 litrze wody na małym ogniu, do uzyskania klarownego syropu.
Ostudzić, zmieszać z alkoholem, przelać do butelek, kafarek lub słoików.
Odczekać przynajmniej 3 tyg.
WSPANIAŁY-MNIAMUCHNY!
(mój ulubiony to:
kieliszek likieru,kostki lodu,ćwiarteczki limonki,7UP.)