CHLEBEK WIEDEŃSKI:
30 g świeżych drożdży
525 ml bardzo zimnej wody
900 g białej mąki chlebowej
1 łyżka soli
30 g mleka w proszku
30 g masła
Mleko w proszku wymieszać z mąką, dodać sól, następnie masło. Zrobić w środku dołek i dodać rozpuszczone w wodzie drożdże. Wymieszać. Następnie przenieść na oprószony mąką blat i zagniatać przez co najmniej 10 minut. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią kuchenną
i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie podzielić je na trzy kawałki, kształtować z każdego kulę, przykryć
i zostawić do odpoczynku na 15 minut. Następnie uformować podłużne bochenki, ułożyć na blasze do pieczenia złączeniem
w dół albo przełożyć do omączonego koszyka złączeniem w górę.
Lekko posmarować oliwą, przykryć folią
i odstawić na noc do lodówki.
(Zaraz rano upiec,ponieważ będzie
za kwaśny.)
Następnego dnia około -45 minut przed pieczeniem, wyjąć chlebki z lodówki
i zostawić na stole do ogrzania.
Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć.
Piec w temperaturze 230ºC przez około 20 minut. Przez pierwsze 5 minut co najmniej trzy razy rozpylać wodę.
Jeśli po 25 minutach chleb nie będzie zrumieniony i ostukany od spodu
nie będzie wydawać głuchego odgłosu,
należy dopiekać 10-15 min.
CHLEBEK KROIMY PO CAŁKOWITYM WYSTYGNIĘCIU!