Nie wiedzialam ze szafran,
to pręciki z krokusow!
(Zdjecie z galeri)
Szafran jest znany ze swoich właściwości wspomagających trawienie i szeroko stosowany w kuchni indyjskiej, arabskiej, azjatyckiej, europejskiej,
irańskiej i marokańskiej.
Nadaje potrawom charakterystyczny smak i kolor.
Dodaje się go do wielu znanych potraw, jak na przykład szafranowa bułka z Kornwalii.........wiele,wiele innych potraw.
Na Środkowym Wschodzie szafranu dodaje się do kawy by poprawić nastrój.
jadpaw5 2012-07-02
Ja zachwycam się krokusami w Dolinie Kościeliskiej oraz żółciutkim kolorem ryżu szafranowego.Chętnie też szafran dodaję do ciast. Pozdrawiam sedecznie.
ozgadan 2012-07-02
Patrz Marysiu...całe życie się uczymy...ja też dzięki Tobie się o tym dowiedziałam....
Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczorku Ci życzę:)))
baskadm 2012-07-02
A ile trzeba włożyć pracy w ich zebranie!
Pewnie dlatego szafran jest taki drogi....
Piękne zdjęcie, Marysiu,
serdeczności Ci przesyłam :))